Slim en efficiënt je marketingbudget beheren
Marketing is ingewikkeld. Hoe je een marketingbudget slim verdeelt.
Een marketingbudget vrijmaken zonder te weten wat het oplevert. Dat klinkt niet als de beste financiële beslissing, toch? Het is echter een noodzaak in het huidige KMO-landschap. Niet aan marketing doen is een doodsteek, maar hoe zet je een marketingbudget dan slim in? In deze blog vertellen we je hoe je een marketingbudget efficiënt inzet, hoe je marketingresultaten moet interpreteren en een aantal handige tips om een duidelijk marketingbudget op te stellen.
Wat is een marketingbudget?
Het lijkt een simpele vraag maar wat is een marketingbudget en wat omvat het? De definitie leest als volgt: alle kosten die alle marketingactiviteiten omvatten zoals online advertenties, contentmarketing, events, employer branding… Zoals je leest is het allesomvattend, maar hoe bepaal je nu hoeveel je aan elk onderdeel van een marketingbudget besteedt?
Hoe bepaal je een marketingbudget?
De vuistregel bij het bepalen van een marketingbudget is dat 10% van de omzet naar marketing moet gaan. Na Covid-19 heeft dit een deuk gekregen, maar het is stilaan terug in opmars.
Bij de verdeling van het budget herkennen we echter een onderscheid tussen verschillende types van ondernemingen en hun marketingbudgetten.
B2B-bedrijven geven doorgaans 2% tot 7% van hun jaaromzet uit aan marketing. Deze bedrijven hebben vaak langdurigere relaties met hun klanten waardoor er minder nieuwe aanstroom nodig is om winstgevend te blijven. Ze richten zich meer op het vergroten van orders bij bestaande klanten waardoor ze minder uitgeven aan het benaderen van nieuwe markten/klanten.
B2C-bedrijven stranden op 5% tot 12%. De reden hiervoor is omdat B2C-markten competitiever zijn en loyaliteit van klanten lager ligt. Hier wordt voornamelijk gefocust op klantretentie en nieuwe instroom van klanten.
Ten slotte merken we ook een verschil bij startups of bedrijven die sterk willen groeien. Zij spenderen tot 20% van hun omzet aan het marketingbudget. Het hoofddoel is naamsbekendheid en nieuwe klanten aantrekken. Dit kost aanzienlijk meer dan het behouden van bestaande klanten.
Verdeling van het marketingbudget
Nu je weet hoeveel je aan het marketingbudget uitgeeft is het tijd om dieper te duiken in de verdeling van het marketingbudget.
- Ten eerste is het belangrijk om te evalueren wat in het verleden goed werkte en wat de doelstelling is voor de komende periode. Afhankelijk van deze twee factoren kan je een nieuwe verdeling maken voor het marketingbudget. Belangrijk om te weten is dat, afhankelijk van het kanaal je gebruikt, marketingbudget en resultaat zich niet recht evenredig verhouden tegenover elkaar. Het betekent niet omdat je opeens twee keer zoveel investeert in een kanaal dat je er ook twee keer zoveel resultaat uit puurt. In het beste geval is 3 tot 4 keer zo veel, maar het kan evengoed slechts 50% meer resultaat opleveren. Wees hierop voorbereid en durf ook kritisch kijken naar de resultaten van een marketingkanaal.
- Ten tweede moet je ook durven experimenteren met nieuwe vormen van marketing. Het wil niet zeggen omdat een kanaal goed werkt dat een ander niet beter kan werken.
Om alle variabelen te combineren is er een handige verdeling die je kan toepassen op je marketingbudget: 70-20-10.
70 procent van je marketingbudget moet gaan naar bewezen strategieën met bewezen resultaten. Kleine aanpassingen of bijsturingen zijn altijd nodig, maar de fundering van dit kanaal dient onveranderd te blijven om consistente resultaten te garanderen.
20 procent van het budget gaat naar nieuwe marketingstrategieën voor jouw bedrijf. Tracht nieuwe marketingstrategieën toe te voegen aan je marketingmix waar je niet eerder bij stilstond. Dit zijn zaken die je bij (in-)directe concurrenten hebt gezien, maar nog niet zelf hebt geprobeerd.
- Ten slotte gaat 10 procent van het marketingbudget naar experimenten. Dit kan je echt letterlijk nemen. Durf experimenteren met marketing. Soms werkt het, soms niet. Je hoeft dit niet te zien als een verlies als het niet werkt. Op die manier sluit je een strategie uit en leer je hieruit. Werkt het wel? Dan kan je een nieuwe strategie toevoegen aan je marketingmix.
Benieuwd naar nieuwigheden binnen marketing? Die lees je in onze blog over de marketingtrends van 2025.
Resultaten interpreteren om een gericht marketingbudget te bepalen
Nu je een verdeling kent voor je marketingbudget, moet je ook bepalen welke marketingkanalen onder bovengenoemde categorieën vallen. Dit doe je door resultaten te analyseren.
Neem hiervoor de vooropgestelde doelstelling en zet deze tegenover wat uit kanaal kwam.
- Wat is het aantal nieuwe klanten dat we hieruit kregen?
- Hoe groot was het bereik?
- Wat is de ROI van dit kanaal?
- …
Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van vragen die je jezelf kan stellen. Deze doelstellingen en resultaten kan je onderverdelen in drie categorieën.
- Effect: de perceptie van het merk/bedrijf is veranderd bij de consument.
- Bereik: het bereik van je doelgroep is vergroot.
- Omzet: de omzet is vergroot.
Is het antwoord positief bij deze 3 categorieën? Dan mag je er zeker van zijn dat het kanaal bij de 70% categorie hoort.
Wanneer moet je meer of minder aan je marketingbudget besteden?
Een marketingbudget is geen vaste entiteit. Dit wil zeggen dat je niet gebonden bent aan een vast budget per vaste periode. Een onderneming is dynamisch en dat moet je marketingbudget ook zijn. De markt verandert continu en dat betekent dat je marketingbudget mee verandert. Er zijn 2 simpele paden die je kan bewandelen: cyclistisch budgeteren en anticyclistisch budgeteren.
Bij cyclistisch budgeteren ga je meer investeren wanneer de zaken goed gaan. Je verhoogt campagnebudgetten, doet meer campagnes of breidt uit naar nieuwe kanalen.
Bij anticyclistisch budgeteren ga je net het omgekeerde doen. Wanneer de zaken goed gaan, neem je even gas terug en laat je de zaken hun beloop gaan. Vervolgens ga je op rustigere momenten een tandje bijsteken.
Geen van beide is beter dan de andere. Het is sterk afhankelijk van wat de oorzaak is alsook de markt waarin je actief bent, concurrentiegraad, socio-economische omstandigheden, politieke veranderingen… Wat we wel kunnen meegeven is hoe hoger de concurrentiegraad in je sector, hoe gunstiger het is om anticyclistisch te budgeteren. Een rustig moment met weinig marketinginspanningen kan leiden tot een verlies van marktaandeel. Dat wil je ten allen tijde voorkomen aangezien het vervolgens steeds moeilijker wordt om marktaandeel terug te winnen.
Marketingbudget of marketinX budget?
marketinX gelooft niet in onverklaarbare marketingbudgetten. Het moet een doordachte strategie zijn die in lijn staat met de vooropgestelde doelstellingen. Op die manier leveren we resultaten naar budget, doelstelling en verwachting. Besef je het belang van marketing en heb je een marketingbudget in gedachten? Contacteer ons en we geven met plezier ons advies!